Óvoda

Intézmények

Szeretettel köszöntjük az óvodánk honlapjára látogató érdeklődőket!


A Fertőendrédi Ikva- Gyöngye óvoda a szomszédságunkban folyó Ikva-patakról kapta nevét .

Intézmény adottságai :
Óvodánk Győr-Moson –Sopron megyében egy viszonylag kis településen,Fertőendréden működik. 1971 óta az Ikva patak partján található épület ad helyet az óvodának.
Alapító okiratunk maximum 25 vegyes életkorú gyermek felvételét teszi lehetővé.(2,5 – 6 éves korig ) Gyermeklétszámunk évek óta 15-20 fő között mozog. Ezen adottság miatt óvodánk családias légkört tud biztosítani a kicsiknek, melyben biztosított a gyermekek harmónikus fejlődése. Elsősorban a településen élő gyermekek járnak közösségünkbe, de szívesen fogadjuk a környékről jelentkező gyermekeket is.
Pedagógiai Programunkat a helyi sajátosságok, értékeink és hagyományaink figyelembevételével dolgoztuk ki.
 

Az évek során több felújítás is zajlott az óvodában , melynek során mindig szebb és szebb lett intézményünk. 2019 -ben a fenntartó Önkormányzat pályázat útján energiatakarékossági felújítást végzett, melynek során fűtésünk, külső homlokzatunk megújult. A csoportunk belső tere is megváltozott. Az ovigaléria kiváltásával egy tágas, világos megfelelő mozgásteret biztosító csoportszobát tudhatunk magunkénak. A gyermekek mindennapi életének fejlődéséhez megfelelő teret tudunk nyújtani. A csoportszobánk belső bútorzata 2016 - ban teljesen megújult, sikerült kialakítani egy sófalat, mely a tiszta levegőt biztosítja. 2019- ben pedig az öltöző helyiségünk is új arculatot öltött. Tornaszobánk sajnos nincs, de pályázat útján több mozgásfejlesztő eszközt is beszereztünk, így a terem átrendezésével változatos mozgásformákat biztosítunk a gyermekeknek.
Udvarunk tágas, a játékeszközök minősítése 2018-ban megtörtént. Egyaránt rendelkezünk árnyékos és napos, füves és aszfaltos területtel. Nagymozgásokra alkalmas játékeszközeink a gyermekek mozgásfejlődését segítik elő.

Pedagógiai hitvallásunk , gyermekképünk :
„ Tisztellek Téged, fontos vagy nekem, csakis Rád figyelek, és segítek Neked,
ha szükséged van a segítségemre.
Tudjál nevetni, felfedezni, csodálkozni. „
Éppen ezért arra törekszünk, hogy pedagógiai munkánk során az óvodások szeretetben, érzelmi biztonságban , vidámsággal teli légkörben, sok szép élménnyel gazdagodva töltsék el óvodás éveiket.

Nevelőtestületünk szem előtt tartja a változó társadalmi igényeket, folyamatos fejlesztésre, innovatív törekvések megvalósítására törekszünk. Ehhez személyi és tárgyi feltételeink adottak.
Gyermekközpontú, befogadó szemléletünkkel elhivatottak vagyunk a gyermeki személyiség kibontakoztatására. Nevelőtestületünk minden tagja elkötelezett, empatikus és gyermekszerető tulajdonsággal rendelkezik.
Pedagógiai programunk nagy hangsúlyt fektet a folyamatos napirendre, a játékba integrált tanulásra. A gyermekek mindennapját a játék szövi át, a mi dolgunk, hogy ebbe a játékba integráljuk a tanulási folyamatokat, a gyermekek egyéni képességeinek kibontakoztatására adjunk lehetőséget. Nevelő-oktató munkánk tervezésekor figyelembe vesszük a gyermekek eltérő életkorát, az egyéni bánásmód elvét szorgalmazzuk, hogy minden gyermek saját tempójában tudja tehetségét kibontakoztatni. Csoportban található fejlesztő játékeszközeink a gyermekek egyéni fejlődését, képességeinek kibontakoztatását segítik elő.


Süni csoport
Óvodapedagógusok: Nyerges Miklósné óvodapedagógus egyben óvodavezető is
Csigó Edina óvodapedagógus
Dajka : Kunstár Mihályné

Óvodai nevelőmunkánk külső segítői:
Logopédus : Jacobiné Németh Zsuzsanna – Minden héten kedden 1 órában foglalkozik a gyermekekkel. A Pedagógiai Szakszolgálat munkatársaként látja el feladatát.
Fejlesztő pedagógus : Horváthné Kiss Rita - Heti egy órában foglalkozik a rászoruló gyermekekkel az óvodapedagógusok és a szülőkkel való megbeszélés után.
Néptánc oktató : Czobor László - minden héten pénteken Néptánc foglalkoztatást tart a gyermekeknek, nagyon jó hatással van a gyermekek mozgásfejlődésére a néptánc.
Védőnő : Fodróczyné Varga Zsuzsanna
Szociális segítő : Szabó Emőke – Kéthetente pénteken 1 óra időtartamban látogatja óvodánkat.


Évek óta visszatérő programjaink:
ŐSZ
• Idősek köszöntése, tapasztalatszerző őszi kirándulás a közeli településekre .
( Fertőd, Kapuvár)
Célja : Tisztelet az idősek iránt, Tapasztalatszerzés, a környező világról szerzett ismeretek bővítése,termések gyűjtése, megfigyelések,
• Színházi előadás szervezése, bábszínház
• Márton-napi játszóház : A szülők és testvérek részvételével hangolódás a Márton- napi felvonulásra.
• Márton- napi felvonulás : Este a falu főteréig lámpás felvonulást szervezünk , amely az óvoda udvaráról indul és a falu összes gyermekét felnőttjét szívesen látjuk. Márton nappal kapcsolatos műsorral köszöntjük az érdeklődőket. Jótékonysági célú ezen rendezvényünk.
TÉL
• Mikulás várás,
• Advent a faluban
• Karácsony az oviban nyílt nap keretében
• Farsang
TAVASZ
• Iskolai látogatás,
• Húsvét
• Anyáknapja – nyílt nappal egybekötött rendezvényünk.
• Gyermeknap szervezése
• Nagyok búcsúztatása
NYÁR
• Kirándulás: Jártunk már Göbös- majorban, A Kisfaludi Vadasparkban, szeretnénk ellátogatni a Győri állatkertbe is ha lehetőségünk adódik rá, és a Fertő-Hanság Nemzeti park Sarródon található Kócsagvárát is szeretnénk megtekinteni. Rendszeresen szervezünk gyalogtúrákat a gyerekeknek.
A kirándulás helyszínét mindig a korcsoport összetétele határozza meg. Ha sok a kisebb korosztályú gyermek akkor rövidebb úti célt választunk.
• Családi nap - A nyári szünet előtt családi délutánt szervezünk az óvoda udvarán. Főzőcskézés, közös játék, néptánc szerepel a programban. A gyermekek mozgásigényüket az óvoda udvarán felállított légvárban elégíthetik ki.

A szülői közösség tagjai partnereink nagyon jól tudunk együttműködni. Zárt facebook csoportunk által az információ áramlás gyors és hatékony.
Ha óvodánk felkeltette érdeklődését keressen bennünket bátran !

Elérhetőségünk:
Cím : 9442 Fertőendréd, Fő utca 6.
Telefon :06-99/544-003
Email: ikvagyongye@gmail.com
OM azonosító : 202647
 


ÓvodaÓvodaÓvodaÓvodaÓvodaÓvodaÓvodaÓvodaÓvoda

Legfrissebb híreinkTovább a hírekhez...

Mini bölcsőde

Mini bölcsőde

 Fertőendréden várhatóan a 2023/24-es nevelési évben megnyit a Mini BÖLCSŐDE.

Tovább olvasom...

Óvodai beíratás

Óvodai beíratás

Kedves Szülök, leendő óvodások!
 

A Fertőendrédi Ikva Gyöngye Óvoda 2023. május 2-án és 3-án 9 órától 14 óráig beíratást tart a 2023/24-es nevelési évre.
 

Tovább olvasom...

KAEG Zrt. Fertőendréd, Csapod, Fertőszentmiklós külterületén üzemeltetett vadaskert teljesítményértékelése

KAEG Zrt. Fertőendréd, Csapod, Fertőszentmiklós külterületén üzemeltetett vadaskert teljesítményértékelése

 KAEG Zrt. Fertőendréd, Csapod, Fertőszentmiklós külterületén üzemeltetett vadaskert teljesítményértékelés

Tovább olvasom...